Evaluatieconcert 18 november 2018 – Ruggehof Deurne

Brass Band Scaldis olv Raf Van Looveren Harmonieorkest Vrije Verenigde Vrienden olv Maarten Perpet Noordlimburge Brassband olv Erik van de Kolk KH Eendracht Maakt Macht olv Joeri Luyckx Brass Band Heist olv Bert Van Thienen

Met het Belgisch Brass Band Kampioenschap (BBBK) in het vooruitzicht, organiseerde Brass Band Scaldis op 18 november een evaluatieconcert. Dankzij de goede samenwerking met Bob Van Dael van Vlamo Antwerpen, verliep de organisatie op wieltjes.
Ondanks het nakende BBBK, werden ook enkele harmonieorkesten uitgenodigd. De afwisseling tussen Brass Band en Harmonie bracht dan ook een mooie variatie in klankkleur, hetgeen op grote belangstelling kon rekenen.
De juryleden van dienst waren Arthur Vanderhoeft & Willy Fransen. Zij gaven de Brass Bands constructieve kritiek en nuttige tips ter voorbereiding van hun Nationaal Brassbandkampioenschap (op 24 & 25 november). En jawel, ook de harmonieorkesten ontvingen een uitgebreide beoordeling en een constructief overzicht van werkpunten. De verschillende bands en orkesten danken hen voor hun deskundig advies.
Brass Band Scaldis beet de spits af met achtereenvolgens “Thyellene” van Kevin Houben en “Concerto For Band” van John Golland. Thyellene is de muzikale vertolking van de veldslag in 1597 op de Tielse heide, waarbij het leger van de toen Zuidelijke Nederlanden de overwinning haalde van de talrijkere Spaanse troepen. Dit heroïsche werk werd geschreven in opdracht van de fanfare van Tielen. Met de nagalm van de glorieuze slotakkoorden in de oren, mocht BB Scaldis een mentale ‘klik’ maken om een naadloze overgang naar het mysterieuze begin van Concerto For Band uit te voeren. Na deze serene start, barst dit werk open naar een allegro, boordevol dynamische en muzikale contrasten. Een daaropvolgend adagio, leidt de band naar het spannendste gedeelte: 4 prachtige solo’s/cadenzen waarbij elke solist (euphonium, cornet, althoorn + bugel, trombone) het beste van zichzelf mag geven. Zoals elk groot werk, wordt ook dit concerto afgesloten met een opzwepende en indrukwekkende finale. Een uitdaging? Absoluut, maar dit zijn twee werken waar BB Scaldis de typische brassbandsound en muzikaliteit kan laten zegevieren.
Het harmonieorkest “De Vrije Verenigde Vrienden” uit Schilde vervolgde het concert met “Arsenal”, een majestueuze mars van Jan Van der Roost. Vervolgens brachten ze “Cry Of The Falcon”, een werk waarbij de componist Kevin Houben werd geïnspireerd door mythologische figuren. De muzikale lijn in deze compositie? Een plechtige opening met een koraal als middendeel en een lyrische grootse finale. Tot slot brachten ze “Eerste Klas” van Bart Picqueur.
Als derde in de rij, mocht de Noord Limburgse Brass Band (NLBB) aantreden. En van een eerdere mentale klik gesproken! Raf Van Looveren mocht de dirigeerstok ruilen voor zijn cornet en plaats nemen op de eerste stoel… NLBB startte met “REwrite Relapse”, gecomponeerd door Stan Nieuwenhuis en tevens het plichtwerk voor het Nationaal Kampioenschap 2018 in de Kampioenendivisie. Een complex concourswerk met een onderliggende moraal over de extreme contrasten van haat/oorlog en liefde/vrede in de wereld. Contrasten die in de taal van muziek werden vertolkt. Het keuzewerk van NLBB is “No Man’s Land”, een wereldcreatie van Thierry Deleruyelle.
Na de pauze was het de beurt aan de Koninklijke Harmonie Eendracht Maakt Macht uit Zoersel. Zij brachten “Highlights From Gladiator” van Hans Zimmer. Vervolgens “Fanfare For A New Horizon” van Thomas Doss. Deze fanfare staat voor vooruitgang en de ontdekking van nieuwe horizonten. In “Dogon” neemt Kevin Houben de luisteraar mee naar de helling van de West-Afrikaanse Dogonvallei. Majestueuze koperklanken schetsen de cultuur van de gelijknamige Malinese bevolkingsgroep. Geïnspireerd door de Schotse Highland schreef Jan Van der Roost “A Highland Rhapsody” waarmee De Eendracht hun optreden besloot.
Tot slot blies Brass Band Heist hun instrumenten warm met een typische Hymn for Brass Band. Ze eindigden met hun keuzewerk voor het Nationaal Kampioenschap: “Vita Aeterna Variations” van de Nederlander Alexander Comitas, gecomponeerd voor de Europese Brass Band Kampioenschappen in 2012 te Rotterdam. 
De lekkere snacks van de sympathieke uitbaatster en de talrijke publieke opkomst vervolledigden deze mooie muzikale dag.

Tosca Penninckx